De lichaamsscan: Een nieuwe manier om jezelf te zien

Wat is de lichaamsscan?

De bodyscan is een vorm van meditatie waarbij je je van top tot teen concentreert op je lichaam, zonder aandacht te besteden aan enig ander zintuig. Je moet comfortabel zitten met je rug recht en je ogen gesloten, terwijl je je concentreert op je lichamelijke gewaarwording en je ademhaling. Je zult merken dat je je tijdens de scan niet op iets in het bijzonder concentreert, maar je eerder bewust wordt van je lichaam als geheel. Het is niet nodig om je ervaring of wat je voelt tijdens deze meditatie te analyseren of te beoordelen; sta jezelf gewoon toe om aanwezig te zijn.

Body scan

Hoe doe je een bodyscan?

Er zijn verschillende manieren waarop je de bodyscan kunt beginnen. De meest gebruikelijke is om comfortabel te zitten, je ogen te sluiten, en je dan gedurende een minuut of twee te concentreren op je ademhaling. Sta daarna toe dat je geest zich bewust wordt van je lichaam – voel je zintuigen als je je meer bewust wordt van je lichaam van top tot teen. Misschien merk je dat je gedachten nu afdwalen naar andere gedachten, herinneringen of doelen. Dit is volkomen normaal – laat je geest gewoon afdwalen en word je bewust van je gedachten en emoties die je tijdens de lichaamsscan ervaart. Wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen, breng ze dan terug naar je lichaam door je te concentreren op je ademhaling en je lichaamssensaties. Als je er klaar voor bent, begin je jezelf onder te dompelen in de bodyscan door je weer te concentreren op je ademhaling en lichamelijke gewaarwordingen. Je kunt je focus rond je lichaam verplaatsen, maar laat je niet afleiden door andere gedachten. Als je klaar bent, ontspan je en open je je ogen.

Ontdoe je van afleidingen.

De volgende stap is om je te ontdoen van alle afleidende factoren die je bodyscan kunnen verstoren. De eerste is om je te ontdoen van alle gedachten of beelden die in je opkomen tijdens de bodyscan. Je kunt dit doen door simpelweg je aandacht terug te brengen naar je ademhaling en lichaamssensaties. Het tweede wat je moet opruimen is lawaai van buitenaf – zet muziek, computers en telefoons uit, zodat je niet wordt afgeleid door andere geluiden.

Er zijn ook andere afleidingen die de bodyscan kunnen verstoren – je hebt misschien gemerkt dat je gedachten zich tijdens de bodyscan naar andere gedachten of herinneringen verplaatsten. Dit is heel normaal, en het komt omdat de scan een interne ervaring is – het is geen mentale oefening waar je je op kunt concentreren! De beste manier om terug te keren naar de lichaamsscan is om je aandacht terug te brengen naar de lichamelijke gewaarwordingen van je lichaam.

Vind je essentiƫle grenzen.

Tijdens de bodyscan begin je een duidelijker begrip te krijgen van de grenzen van je lichaam. Dit kan een beetje verontrustend zijn – je kunt sensaties in je lichaam voelen die je nog nooit eerder hebt gevoeld! Dit kan een zeer verhelderende ervaring zijn, omdat je zult ontdekken waartoe je lichaam werkelijk in staat is. Grenzen zijn belangrijk voor iedereen, maar vooral voor mensen die een trauma hebben meegemaakt. Als mensen misbruikt zijn of misbruik van welke aard dan ook hebben moeten overwinnen, kunnen grenzen vervagen – dit kan vooral het geval zijn bij mensen die seksueel misbruikt zijn. Als je seksueel misbruikt bent, kan het zijn dat je tijdens de bodyscan sensaties voelt die je nooit eerder gevoeld hebt – dit komt omdat de grenzen vervaagd zijn.

Tips om regelmatig een bodyscan te doen.

De bodyscan is een geweldige manier om sociale angst te overwinnen – het kan je ook helpen jezelf te kalmeren als je gestrest bent. De beste manier om te beginnen is door je te concentreren op je ademhaling, terwijl je je gedachten laat afdwalen als ze dat willen. Je kunt dit doen terwijl je in een stoel zit of op bed ligt. Als je klaar bent met de bodyscan, kun je gewoon ontspannen. Als je de bodyscan regelmatig wilt doen, kun je proberen je ervaringen in een dagboek te noteren – dit kan je helpen om objectief en bewust te blijven terwijl je oefent. Houd in gedachten dat de bodyscan een oefening is, geen doel.

Conclusie.

Deze meditatie kan je helpen inzicht te ontwikkelen in de ware grenzen van je lichaam en je zelfacceptatie te verbeteren door te accepteren wat is. Deze kwaliteiten zijn waardevol op zichzelf, maar ook omdat ze je welzijn kunnen verbeteren – als je dat doet, word je gelukkiger en gezonder.

De bodyscan kan je ook helpen om meer zelfbewust te worden. Tijdens de bodyscan zul je merken dat je gedachten vaak afdwalen – dit komt omdat de bodyscan een innerlijke ervaring is en geen mentale oefening! Dit kan je helpen om meer zelfbewust te worden, omdat je je meer bewust wordt van je geest.

De bodyscan is een geweldige manier om mindfulness te ontwikkelen – en hoe meer je oefent, hoe beter je er in wordt. Het is ook een geweldige manier om je gevoel van eigenwaarde te vergroten, omdat je leert meer van jezelf te houden en jezelf te accepteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.